Eszterházy Kastély – Kismarton (Eisenstadt)

Az Esterházy- kastély története

Az Esterházy-kastély eredete egy XIII. századi várra nyúlik vissza, amelyet később újra és újra átépítettek, valamint bővítettek. Mára a kastély színvonalas kulturális rendezvények helyszíne, és betekintést ad az Esterházy hercegek főúri világába.

Az 1652-es vezekényi csatában elesett Gróf Esterházy László után az öcs, Pál lép bátyja örökébe, aki 1663 és 1672 között rezidenciává építteti át a várat, mert az kinézetében a legkisebb mértékben sem felelt meg a főúri lakhelyekről alkotott elképzeléseinek. A tervek elkészítésével a lombardiai Comóból származó Carlo Martino Carlone mestert bízta meg. A végső kivitelezés azonban valószínűleg Filiberto Luchese udvari építész terveire támaszkodott. A vár átalakítása nyomán – amely szinte felért az épület újjáépítésével, és közel tíz évet vett igénybe – az épület elnyerte azt a formáját, amelyet az udvari rész és a főhomlokzat mind a mai napig megőrzött. A módosítások lényegében a palota ívét érintették, továbbá abban álltak, hogy a középkori körfal külső és belső oldalához egy koszorút illesztettek, amely párhuzamosan elrendezett szobák sorából állt.

2012 nyitány: Hercegnői lakosztályok

Három Esterházy hercegné életének és sorsának bemutatása egy autentikus kiállítás keretében 2012 áprilisától az Esterházy-kastélyban. A Nagy Kínai Szalontól a „királynéi lakosztályig”